onsdag, april 09, 2008

Nyheter

Nyheter är ju nästan alltid samma synder som dan innan, berättade med nya detaljer bara, nya exempla. Den dagliga bibelläsningen medför däremot alltid intressanta nya aspekter på tillvaron, riktiga nyheter så att säga.

Men ibland kommer nyheterna i en intressant och överraskande följd. Såsom häromdagen. Först hörde jag att HIV minskar i länder med förändrade sexualvanor - såsom t ex Uganda, Kenya och Haiti. Länder med ökad kondomanvändning visar dock ingen minskning. Överallt där det minskar finns en ökad betoning av trohet mot en partner och vanligen perioder med avstående från sexuell aktivitet.

Därefter kom en program om läget i Sverige. Där ökar rekordartat sexuellt överförda sjukdomar bland unga vuxna. Enligt en forskare beror det på en radikal liberalisering av det sexuella beteendet. Som en flicka sa: "Visst längtar man efter kärlek och ett fast förhållande. Men det hindrar inte att man sticker emellan med andra kontakter." Ingen i programmet tyckte det var något att orda så mycket om. Tvärtom. Felet var att folk inte använde kondomer......

Hmmm. Kära Afrika - lär oss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst kan Sverige lära av andra länder. Men av vilka? Hur ser det ut i mellanöstern där en man kan ha flera fruar och där många gånger otrohet bestraffas med döden? Där gynnas absolut trohet och det finns troligen få könssjukdomar. Eller ska vi göra som i USA, byta ut sexualundervisningen mot trohetslöften och oskuldsringar? Där det är katastrof om en tonårsflicka blir med barn eftersom det är moraliskt förkastligt med abort. Hur ser det ut med jämställdheten i Afrika?

Staffan Humlebo sa...

Ja. Det är lätt att glömma det mer generella "hur det ser ut". Fast det där med oskuldsringar och trohetslöften gillade jag verkligen. Häftigt! Det hade behövts på det glada (not) sextiotalet.