onsdag, oktober 09, 2024

Terapeutisk kultur och den mjuka kontrollen

Kring det senaste sekelskiftet skrev kulturkritikern René Girard dessa tänkvärda ord: « The current process of spiritual demagoguery and rhetorical overkill has transformed the concern for victims into a totalitarian command and a permanent inquisition. » Det är tänkvärda ord för nu ett kvarts sekel senare har denna offer-demagogi utvecklats till en sort omvårdnadsdiktatur, en terapeutisk diktatur där ingen diktator kan tydligt utpekas för makten är nu fördelad över en rad tekniska plattformar som designar « nätet » som alla med telefon fastnar i med ögonen, tankarna, känslorna. En sorts mjuk kontroll av medborgarna.

Anne Appelbaum har fäst vår uppmärksamhet på « Autocrats Inc », alltså hur storfinans och totalitära regimer samarbetar genom uppköp bakom bulvaner av företag, fastigheter, teknologiska plattformar osv. över hela planeten. Men det är just den terapeutiska tvångsmodellen som gör denna nya mjuka totalitära kultur möjlig. Och den är värre än det Huxley skildrade i Brave New World och Orwell i 1984. Det beror mycket på att grunddevisen är så hopplöst positiv: « Du kan bli lycklig på vilket sätt du än vill ! Och vi skall hjälpa dig och försvara dig ! Ingen får kränka dig !! » Bakom scenen finns cyniska teknologijättar och en enorm vinstmaskin i händerna på de progressiva ägarna. När jag hör mitt barnbarn förklara att AI-vännen på Snapchat står högst upp på kompislistan och kan inte tas bort med mindre än att du blir betalande användare, hör jag den terapeutiska och totalitära makten viska bakom vårt samtal. Jag erinrar mig hur alldeles nyss en 12-årig flicka blivit illa behandlad av "AI-pojkvännen" och gått in i en depression. Var inte denna AI-bot till för lycka?

Men det finns en annan röst. Några ropar från det förgångna, från fria andar i skogar och öknar med Jesusbönen som en rinnande vårflod över läpparna. Paul Kingsnorth, som länge varnat oss för den totalitära maskinen av idag, gör nog rätt som avstår från telefonen och bor på landet nära Galway på Irland och personligen utforskar den ortodoxa bönetraditionen. En sorts återupprättelse av människan.

Inga kommentarer: