tisdag, maj 17, 2005

Father Ian Ker

Marcus Grodi samtalar med fader Ian Kerr på EWTN. Den sympatiske Newmanläsaren berättar om CS Lewis och hans "hall" där den kristna tron finns. Vi väljer sedan en dörr (kyrka) efter att vi har förstått vad som finns i hallen. Inte så för f. Ian Ker. Han insåg när han läste Newmans Apologia när han hade influensan att tro och kyrka sitter ihop. Bilden av Maria hållande sitt barn kom för honom: du kan inte ta Jesus ur sin kyrka. Att tro på Jesus är att tro på Honom som kyrka.

Fader Ker nämner också hur Lewis från Origines får denna tanke: antingen är Jesus Guds son eller så är han en oärlig galning. En parallell slår fader Ker: påven är antingen Jesu vikarie eller så är han en mycket oärlig bluffmakare. Någon sorts mellanposition kan inte någon på riktigt inta.

Så Lewis "Mere Christianity" är en fantastisk bok men ändå så otillfredsställande. Det är inte en hall vi kommer in i. Vi kommer genom tron in i ett hushåll, en familj, kyrkan.

Det där stämmer. Lewis ville inte välja kyrka, hans väg var att övertyga oss om saker vi finner i hallen. Samtidigt säger jag som någon uttryckte det: Lewis är katolik, han konverterade strax efter sin död. För Herren är en familj, inte en hall.

Inga kommentarer: