lördag, augusti 06, 2011

Det är fullbordat

En mycket troende ung elev frågade mig, efter att jag undervisat om att vara kristen i gymnasiet, och särskilt om Rosenkransen (http://humlebo.nu/kristenigymnasiet.pdf): “Varför i all världen tjata så på Maria att hon ska be för oss när hon naturligtvis gör det hela tiden? Det är som att tvivla på att Jesus är uppstånden för oss!”

Och flickan har naturligtvis alldeles rätt. Vi har en tendens att repetera svårigheterna som om Jesus inte räddat oss och gett oss den helig Ande. Det är tryggare och mer sentimentalt att göra så och vi slipper leva trons liv som om allt var fullbordat.

Barnen ska säga sanningen åt oss som låtsas veta.....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske inte rätt ställe att kommentera ditt inlägg i dagens Dagen men gör det ändå. Tack för en otroligt lysande reflektion över Jesus och Jesusnamnet. Precis mitt i prick..så här är det.
Tänk att detta namn är så värdeladdat och gör att många sänker blicken när namnet nämns. Vilken kraft och dynamik det namnet står för..helt outstanding.
Förstår att du tillhör katolska kyrkan och blev därför extra glad att du i din artikel lyfte fram Jesus. Generellt sett så har Jesus stor konkurrens i den katolska kyrkan av bl.a Maria och många helgon vilket jag tror Jesus inte hade tänkt utan är religion på hög nivå. Hörde en kändis på TV som bekänner sig till den katolska kyrkan prata om sitt böneliv. Jag blev så nedstämd när hon beskrev hur hon bad till dessa helgon och änglar och hur fascinerad hon var över den hjälp som dessa helgon förmedlade. Inte med ett ord nämnde hon Jesus som är den som enligt Ordet ger oss bönesvar...om ni ber om något i Mitt namn..osv.

Tack än en gång för en mycket bra artikel i Dagen!!
Sökte på nätet något om vem som bär artikelförfattarens namn och hamnade här och jag hoppas jag hamnade hos rätt Staffan!

Staffan Humlebo sa...

Jodå du hamnade hos rätt Staffan, erkänner mig helt skyldig. Blir hjärtevarm av att reflektionen i Dagen prickade någorlunda rätt. Tack för din kommentar! Jag uppskattar dina ord "...utan är religion på hög nivå." Och jag förstår precis din nedstämdhet. Ibland känner man: Gud bevara oss från de religiösa....Vi behöver kanske då och då sjunga Erik Nyströms text från 1877 (övers. av Scrivens What a friend we have in Jesus):

"Ingen vän vi ha så trogen,
ingen annan hör vår bön.
Jesus känner all din svaghet,
gå med allt till Gud i bön!