söndag, september 16, 2007

Missa sacra

Så får vi då åter tillbe på latinet utan att riskera snobberi eller fanatism - så skönt! Tack B16 för det! Det har visat sig att särskilt ungdomar och yngre medelålders kommer till tridentinska mässor och det är inte underligt. När Vaticanum II tolkades liberalt försvann inte bara latinet utan även meningen med liturgi - upplyftning. Det blev istället "vara tillsammans". Unga människor idag vet att tillsammans är vi bäst inför Gud och mysteriet.

Nu får vi hoppas att tridentinska mässor - eller extra ordinära som påven kallar dem i sitt Motu Proprio - erbjuds av alla präster som kan läsa latinet någorlunda och förstå det. Hela den klassiska mässan med alla läsningar finns att ladda ner i pdf från Musica Sacra och från Sancta Missa och säkert andra platser också. Själva ordinariet börjar på sid. 271. Fina ord som prästen säger när han närmar sig altaret: Ad deum qui laetificat juventutem meam - apropå ungdom.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ojoj, till konvertitundervisningen borde de nu lägga en grundkurs i latin. :)

Anonym sa...

"Nu får vi hoppas att tridentinska mässor - eller extra ordinära som påven kallar dem i sitt Motu Proprio - erbjuds av alla präster som kan läsa latinet någorlunda och förstå det."

Jo,jo,
och mässbesökarna då?

De mässor jag har varit på bestod till 95% av msk som inte firat mässa på detta sättet tidigare och av de som var närvarande var det väl typ jag och kantorn som ö h svarade i gudstjänsten. Vackert var det inte heller,inte ett dugg högtidligare än en vanlig högtidlig gudstjänst som firas med värdighet och innerlighet.

Jag har inga problem med vare sig den nya eller den gamla riten, det jag tycker är ledsamt är när liturgin tas som utgångspunkt för positioneringar och värdemätare på hur pass katolsk man är. DÅ har man missat poängen. Och hur kommer det sig att de som mest propagera för att vi återigen ska fira den gamla mässan bojkottar den nya? Det är inte vad påven förespråkar och dessutom försvagar det grundligt trovärdigheten i den egna argumenteringen.

Staffan Humlebo sa...

Tänkvärda synpunkter ! Hoppas framtiden innehåller alltmer kärlek till den gamla latinska kyrkan.