söndag, april 14, 2019

Oskuld

I romanen The Feathered Serpent skildrar D.H. Lawrence en engelsk kvinna som efter ett hektiskt liv återfinner sin oskuld i Mexico. Det är en väldigt krånglig väg dit, genom europeiska fördomar om andra raser och kulturer, en virrig väg genom mexikansk mytologi. Men slutändan är oskulden. Om denna oskuld handlar naturligtvis Maria i den katolska världen. Hon är den oskuld vi alla får som Guds barn men först när Kristus får återleva oss, leva som oss och med oss. Vi igenkänner i det som just nu händer Hans oskuld genom att Han är den Frälsare som Maria blev havande med. Därför blev hon havande med Oskulden, kanske vi kan säga.

“How else, she said to herself, is one to begin again, save by re-finding one’s virginity? And when one finds one’s viriginity, one realizes one is among the gods…” (s421)


Lawrence’s roman visar den belastning vi alla får genom kulturella fördomar av olika slag. Och förvisso går den engelska kvinnan en väldig omväg till den rena oskulden, ungefär som alla européer som går genom hinduism eller buddhism för att finna renheten. Den finns förstås alldeles intill oss just där vi är om vi endast öppnar för Den som är Alfa och Omega.

Inga kommentarer: