lördag, maj 18, 2019

Hur kan du vara katolik? (1)

- Är du katolik? Är det sant?
- Japp, den väääärsta kyrkan. Den har gjort alla misstag som går att göra och det är väldigt förödmjukande att erkänna. Den fortsätter att helt skandalöst utöva pedofili i stor skala, fortsätter skydda brottslingar, fortsätter diskriminera kvinnor. Jag behöver bli mer ödmjuk så katolska kyrkan är bra för mig!

Skillnaden på att vara protestant, evangelisk kristen och vara katolik ligger delvis i att katoliken lever med det han eller hon kallar kyrka och Gud i vardagen på ett annat sätt än de andra som kallar sig kristna. Det handlar inte så mycket om "tro" i speciell mening - vilket är så centralt för dagens evangeliska och protestantiska kristna.

Inte så att tro inte är viktigt. Men den "tro" det oftast är fråga om är egentligen, handen på hjärtat, inte så intensiv som man ofta gör gällande. Den kan vara periodiskt stark och levande men för de flesta människor svalnar trons glöd tämligen snabbt - även för de tror på protestantiska "sola fide" och även för de som vill vara calvinister. Sanningen visar sig då vara att de faktiskt inte tror så mycket. Ofta faller också intresset för Gud fast man kanske vidmakthåller tät kontakt med församling och kyrka. Man måste så att säga prata för att hålla sin tro aktiv. En inre motsägelse finns i deras religiösa liv.


Vad som är viktigare för katoliken är det praktiska och konkreta livet med en Gud som flyttat in i oss och deltar i vår egen vardag. Vi är precis som vi är, inte särskilt "troende" eller "religiösa". Men Kristus är med i det vi gör. Varför är svårt att förstå. Hur kan han älska oss så överdrivet mycket? Då får han faktiskt skylla sig själv - så resonerar en katolik ibland. 

Det handlar inte om tro på något som finns "därute" eller "däruppe", prepositioner som anger sådana placeringar är rätt fattiga symboler, implicerande en bokstavlig dualism. Den dualismen försvann redan med kyrkofäderna. Det är en mer illusionslös, robust och hanterlig verksamhet än min personliga tro. "Min Gud möter alla era behov genom de rikedomar som finns i hans härlighet i Jesus Kristus." Denna praktiska verksamhet beror inte av en känslan av stark tro eller andakt. Inte heller på antalet kyrkobesök eller position i kyrkan. Det liknar mer att vara gift! Men Hans kärlek är klart störst, han står ut även när jag vänder mig bort och ignorerar hans existens.

Inga kommentarer: