tisdag, augusti 17, 2004

Hosea !

Måndag 16 augusti, 2004:
Clare Merkle hänvisar till Hosea 14 när hon ska varna för de former av New Age som kryper in i Kyrkan via religiösa systrar och bröder som förespråkar t ex "centering prayer". Det är ett gott bibelställe att ha till hands när det börjar lukta New Age i rummet, Hosea skriver i 1917 övers.: "Vänd om o Israel till Herren din Gud; ty genom din missgärning har du kommit på fall. Tag med er böneord och vänd så åter till Herren".
Notera att Hosea säger Tag med er böneord ! För vad centering prayer ofta talar om är att använda ett ord som mantra. Skillnaden på de böneord Hosea talar om och dessa mantra är enorm. Hosea menar TILLTAL, även om det upprepas ofta. New Age menar en meditation som tystar en subjektiv hjärna. Och, för att säga det rent ut, förnekar Gud. Att sedan 30 minuters förnekade följs av ivrig kristen aktivitet förändrar inte saken så mycket. De 30 minuterna skapar en ideologi som inte är förenlig med Nya Testamentet. Katolska kyrkan är ett liv med Gud, inte ett tyst medvetande. Vad har kärlek med ett tomt sinne att göra?
Hosea fortsätter och låter Gud säga: "Jag skall bli för Israel såsom dagg, han skall blomstra som en lilja och såsom Libanons skog skall han skjuta rötter. Telningar skall utgå från honom, han ska bli lik ett olivträd i fägring."
Effekterna av mantrameditation är tysta hjärnor och en likgiltig stillhet, förvisso fridfull och icke-dömande eller helt enkelt omdömeslös. Effekterna av tal till Gud ("Skaffa bort all missgärning och tag fram goda håvor"! är vad vi ska be om enligt Hosea) är att tillvaron får en struktur med auktoriteten på rätt ställe. Centering prayer inför en avgud som verkar mer integrerande och stilla. Men i egenskap av en avgud.
Hosea låter Gud fortsätta: "Men vad har jag då mer att skaffa med avgudarna du Efraim ! Jag själv vill ju giva bönhhörelse och se till honom. Ja lik en grönskade cypress vill jag bli, hos mig skall finnas frukt att hämta för dig. Den som är vis han aktar härpå; den som är förståndig han besinnar detta. Ty Herrens vägar är rätta och på dem vandrar de rättfärdiga, men öerträdarna kommer där på fall."

Inga kommentarer: