lördag, januari 24, 2009

Barnets lag

En barndomsvän skriver: "Kommer du ihåg hur enkelt livet var i den lilla byn? Varför flyttade vi någonsin därifrån? Inget i världen var lättare än godhet, ingenting svårare än ondska. Godhet innebar ett lugnt sinne, ostört av stadens alla begär - och vuxenlivets. Vi var nöjda med livets enkla behov, vi hade fantasislott i skogen bakom byn, vi visste var fågelbona fanns för att samla ägg. Vi hade en liten skidbacke och en backe för bob och en översvämmad äng för skridsko, de där skridskorna man satte på pjäxan. Vi var främmande för världens onödiga förlustelser, vi lockades inte av några förvirrande frestelser. Vi följde barnets lag i våra sinnen och bevarade våra själar ganska rena utan några inre strider. Jesus på den stora tavlan i söndagsskolan var en stark och god Vän, en som ställde upp när det gällde. Det var lätt att vara god. Att storma stadsmurar, klättra på karriärstegar, stjäla idéer och attityder och pengar, att göra uppror, begå mord, förfalska med ord eller siffror, ljuga och bära falskt vittnesbörd i kollegierum och korridorer, att ha många önskningar - allt detta var emot vår natur. Det var svårt att vara ond."


Jodå.
Men var det så kul egentligen?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var hittar jag katekesen på nätet?

Hur går konvertering till?

Fredrik

Anonym sa...

Ligger mkt i det.. Fast man kanske gloriferar sin barndom en del också... Så är det även med lumpen, jag ser med glädje tillbaka på den tiden i lumpen idag.. Men när man var där var det rätt tungt och jobbigt.. Kanskr gör vi så med barndomen också, jag menar, man var ändå rätt girigt och aldrig tillfredställd som barn.. Denna ständiga suktan efter prylar bla..

Staffan Humlebo sa...

Fredrik - gå till http://www.katekesen.se/

- men bered dig på en kantig svenska, om du läser franska eller engelska så välj dem.

Konvertering: ta kontakt med en katolsk präst och börja prata om saken och låt det ta tid! Fem år är ingen dålig period för fundering.

Sleepaz - du har så rätt! Jag minns jularna - vi var många syskon och girigheten efter klappar var intensiv....på barns sätt dock.